– Hoe kom ik aan een buitenlandcertificaat?

U kunt gratis een buitenlandcertificaat bij ons aanvragen. Dien de aanvraag tijdig in, dan komt u niet voor verrassingen te staan. Wij hebben gemiddeld zeven werkdagen nodig om het certificaat kosteloos bij u te bezorgen.

Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP)

Douanebeambten in het buitenland willen weten van wie het schip is waarmee u vaart. Omdat in Nederland voor de meeste categorieën pleziervaartuigen geen registratieplicht bestaat, ontbreekt deze eigendomsverklaring vaak. Het is daarom bij een bezoek aan het buitenland raadzaam een Internationaal Certificaat Pleziervaartuig (ICP) mee te nemen. In sommige landen is het ICP zelfs verplicht.

Het ICP is een officieus eigendomsbewijs dat in de praktijk uitstekend voldoet. In vrijwel heel Europa wordt het ICP geaccepteerd als identiteitsbewijs van de boot. Dit geldt ook voor kano’s, roeiboten en jetski’s.

Het ICP bevat de gegevens van de eigenaar en een beschrijving van het schip. Het ICP is op alle Europese binnen- en kustwateren geldig voor een termijn van 2 jaar.
Vanaf 1 januari 2016 kunt u voor de vernieuwing van uw ICP terecht op: www.watersporters.nl/icp. Het Watersportverbond is bereikbaar via info@watersportverbond.nl of via 030-7513700 (tijdens kantooruren).

Binnenschepenregister

U kunt het schip ook laten opnemen in het schepenregister van het Kadaster. Daarmee is het egistergoed geworden en heeft u voor de Nederlandse wet de zwaarste eigendomsregistratie die maar mogelijk is. Deze registratie kan alleen veranderd worden door een notaris of een beëdigd scheepsmakelaar.

Als u het schip laat opnemen in het binnenschepenregister krijgt u een Certificaat. Ook dit document is voldoende voor de Europese binnenwateren. Een ICP is dan niet meer nodig, maar omdat in het buitenland de Nederlandse documenten vaak niet worden herkend is het toch aan te raden om toch een ICP aan te vragen.

Zeebrief

Voor landen die geen ICP accepteren, kunt u het beste een Zeebrief meenemen. Dit document is wereldwijd geldig. Om een Zeebrief te verkrijgen moet u het schip in het zeeschepenregister van het Kadaster laten opnemen. Als u in het bezit bent van een Zeebrief, hoeft u geen ICP te hebben.

RDW snelle motorboten registratie

De RDW registratie is een offici├½le Nederlandse registratie van snelle motorboten. In de landen rondom Nederland (België, Duitsland en Engeland) wordt het RDW registratiebewijs geaccepteerd als ‘eigendomsbewijs’ van de boot. In die gevallen is geen ICP document nodig.

In de landen Spanje, Portugal, Italië, Kroatië, Oostenrijk en Zwitserland wordt het RDW bewijs als ‘eigendomsbewijs’ van de boot gedoogd. Het kan verstandig zijn om een geldig ICP document naar die landen mee te nemen.

Voor de overige landen in Europa is een ICP document noodzakelijk.

 

Contact & klantenservice

Wanneer u specifieke vragen heeft met betrekking tot uw huidige bootverzekering, of graag uw verzekering wilt oversluiten via Allewatersportverzekeringen.nl, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

>> Hoe bepaal ik de dagwaarde van mijn boot?

>> Hoe kan ik mijn boot in het buitenland verzekeren?

>> Wat zijn de kosten van een watersportverzekering?

>> Tegen welk bedrag is de inboedel verzekerd?

>> Wat zijn de beveiligingseisen om voor diefstal verzekerd te zijn?

>> Ben ik verplicht om voor mijn open (zeil)boot een verzekering af te sluiten?

>> Kan ik mijn boot verzekeren tegen schade en diefstal in de randstad?

>> Ben ik verzekerd wanneer ik mijn boot verhuur of uitleen?

>> Hoe zit het met verschillende dekkingsvormen?

>> Tegen welk bedrag is mijn bijboot meeverzekerd?