-Wat zijn de beveiligingseisen om voor diefstal verzekerd te zijn?

Het valt natuurlijk nooit uit te sluiten dat u als bootbezitter geconfronteerd wordt met diefstal. In sommige regio’s is het zelfs een reëel risico. Om u als booteigenaar u op uw verantwoordelijkheid te wijzen, hebben verzekeraars een aantal voorwaarden vastgelegd in hun polissen.

Beveiligingseisen voor pleziervaartuigen

Natuurlijk zijn er ook talrijke maatregelen die op voorhand getroffen kunnen worden om diefstal te voorkomen. Het is zaak om het de eventuele dieven zo lastig mogelijk te maken. Hiervoor zijn er verschillende beveiligingsproducten te koop. Hierbij moet u denken aan: kettingen, sloten en elektronische systemen. Het Keurmerk Vaartuigbeveiliging is ontwikkeld om de nodige zekerheid te bieden.

Tevens is het van groot belang dat booteigenaren de gegevens van boten en motoren goed hebben vastgelegd. Zodoende kan een CIN (Craft Identification Number) en motorregistratienummer in de aangifte worden meegenomen. Dit bevordert tevens een juiste weergave van een gestolen boot of motor in het publiek toegankelijke register van Stop Heling.

Trailer

Mocht uw boot op een trailer staan, dan dient deze te zijn voorzien van een goedgekeurd VbV (voorheen SCM/VIP/TNO) disselslot/koppelingsslot en goedgekeurde VbV wielklem. Tevens dient de buitenboordmotor te zijn voorzien van een VbV goedgekeurd slot.

Tips ter beveiliging van uw boot

* Het is aan te raden voor een bewaakte jachthaven te kiezen.

* Het is altijd aan te raden voor een ligplaats te kiezen die in het zicht ligt.

* Een verlichte ligplaats maakt het voor een potentiele dief lastiger om ongestoord zijn plannen uit te voeren.

* Laat zo min mogelijk waardevolle spullen achter in uw boot.

* Het is aan te raden om uw boot vast te leggen met een kabel of ketting met een Keurmerk Vaartuigbeveiliging slot. Deze sloten hebben een hardstalen kern van minimaal 10 millimeter.

* Het is van belang dat de kajuitingang wordt voorzien van gedegen hang -en sluitwerk.

* In het geval uw boot op een trailer ligt, kunt u door middel van een wielklem of koppelingsslot voorkomen dat de trailer wordt gestolen. Het is ook handig als de trailer wordt vastgemaakt aan een vast punt.

* Wij raden het aan om uw buitenboordmotor er af te halen. Indien dit niet mogelijk is, dient u voor een gedegen buitenboordmotorslot te zorgen.

* Voorzie uw boot van aanvullende elektronisch beveiligingssysteem. Denk hierbij aan alarm -en vaartuigvolgsystemen.

 

Contact & klantenservice

Wanneer u specifieke vragen heeft met betrekking tot uw huidige bootverzekering, of graag uw verzekering wilt oversluiten via Allewatersportverzekeringen.nl, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

>> Hoe bepaal ik de dagwaarde van mijn boot?

>> Hoe kan ik mijn boot in het buitenland verzekeren?

>> Wat zijn de kosten van een watersportverzekering?

>> Tegen welk bedrag is de inboedel verzekerd?

>> Ben ik verplicht om voor mijn open (zeil)boot een verzekering af te sluiten?

>> Kan ik mijn boot verzekeren tegen schade en diefstal in de randstad?

>> Ben ik verzekerd wanneer ik mijn boot verhuur of uitleen?

>> Hoe zit het met verschillende dekkingsvormen?

>> Tegen welk bedrag is mijn bijboot meeverzekerd?

>> Varen in het buitenland: buitenland certificaat aanvragen?