– Hoeveel bedraagt de dagwaarde van mijn boot?

Het is belangrijk om te weten wat de dagwaarde is van uw vaartuig. Op deze manier weet u altijd welk bedrag u krijgt uitgekeerd op het moment dat er zich iets heeft voorgedaan. In het geval van diefstal bijvoorbeeld. In veel gevallen is het vanzelfsprekend dat u vooraf in uw verzekering heeft vastgelegd wat het waardeverloop is van uw vaartuig.

Dagwaarde

De dagwaarde van uw vaartuig is in het geval van een nieuw aangeschafte boot, gelijk aan de aanschafwaarde. Betreft het een tweedehands boot, dan is de dagwaarde en/of taxatiewaarde daarvan het bedrag zoals het staat aangegeven in het taxatierapport. Of het bedrag waarvoor u uw boot heeft aangeschaft.

Marktwaarde

Mocht uw boot zijn gestolen en heeft u daarover niets vastgelegd, dan wordt de waarde van uw boot bepaald op basis van wat dat type boot op dat moment op de markt waard is. Deze marktwaarde wordt bepaald in combinatie met de individuele kenmerken van uw boot. Heeft u bijvoorbeeld recent nieuwe touwwerk aangeschaft? Of heeft u uw boot voorzien van de modernste navigatieapparatuur? Deze factoren bepalen of de prijs ten opzichte van marktwaarde naar boven of naar beneden moet worden bijgesteld.

Waardeverloop vastleggen

Mocht u het waardeverloop vooraf niet hebben vastgelegd in uw bootverzekering, dan loopt u het risico dat u misschien minder krijgt uitgekeerd dan u op voorhand had gedacht. Bij een aantal verzekeraars is het mogelijk om de waarde van uw boot voor een bepaalde periode in uw bootverzekering vast te leggen. De waarde van uw boot zal dan worden bepaald aan de hand van een taxatie. Op deze manier heeft u veel meer zekerheid dan wanneer u hier niet voor kiest. In de meeste gevallen ben u dan voor een periode van drie jaar voorzien.

Taxatie

Tijdens de taxatie wordt uw vaartuig globaal bekeken door een taxateur. Aan de hand van de verkregen indrukken wordt uw vaartuig getaxeerd op actuele marktwaarde. Daarbij wordt er ook rekening gehouden met hoe goed uw boot op dat moment in de markt ligt. Er wordt dus gekeken of er veel vraag is er naar het merk en type van uw boot. Van die delen die bij dit globale onderzoek geen beoordeling krijgen, wordt er vanuit gegaan dat deze in normale conditie zijn.
Hieronder een aantal voorbeelden waarbij een taxatie nodig kan zijn:

 

> Financiering
> Boedelscheiding
> Verzekering
> Dagwaarde bepaling
> Successie/ nalatenschap

 

Contact & klantenservice

Wanneer u specifieke vragen heeft met betrekking tot uw huidige bootverzekering, of graag uw verzekering wilt oversluiten via Allewatersportverzekeringen.nl, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

>> Hoe kan ik mijn boot in het buitenland verzekeren?

>> Wat zijn de kosten van een watersportverzekering?

>> Tegen welk bedrag is de inboedel verzekerd?

>> Wat zijn de beveiligingseisen om voor diefstal verzekerd te zijn?

>> Ben ik verplicht om voor mijn open (zeil)boot een verzekering af te sluiten?

>> Kan ik mijn boot verzekeren tegen schade en diefstal in de randstad?

>> Ben ik verzekerd wanneer ik mijn boot verhuur of uitleen?

>> Hoe zit het met verschillende dekkingsvormen?

>> Tegen welk bedrag is mijn bijboot meeverzekerd?

>> Varen in het buitenland: buitenland certificaat aanvragen?