– Hoe zit het met verschillende dekkingsvormen?

Als u in het bezit bent van een eigen boot is het van groot belang dat u uw boot van een goede verzekering voorziet. Er kan van alles gebeuren. Uw boot kan gestolen worden of beschadigd raken. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook kunt met uw boot een andere boot beschadigen. Het is dan goed om te weten dat u goed verzekerd bent. Met een (pleziervaartuigen) verzekering kunt u zonder zorgen het water op. En mocht er zich dan onverhoopt toch iets onplezierigs voordoen, dan weet u dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Verplichting binnen en buiten Nederland

In Nederland bent u niet verplicht om een bootverzekering voor uw boot af te sluiten. Wel wordt in bepaalde situaties een WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) verplicht gesteld door een beheerder of organisatie. Hierbij moet u denken aan jachthavens, botenstallingen of op (een deel van) het vaarwater.

Mocht u buiten Nederland varen, dan bestaat een wettelijke verplichting soms wel. In veel gevallen zijn dit landen rondom de Middellandse Zee, zoals bijvoorbeeld Spanje, Griekenland, Kroatië en Italië. De hoogte van de vereiste WA-dekking verschilt echter per land. Onze verzekeringen voldoen vanzelfsprekend aan de WA eisen van deze landen. Wij raden u wel aan een internationaal verzekeringsbewijs mee te nemen. Deze vraagt u heel gemakkelijk aan bij één van onze verzekeraars.

Welke bootverzekering?

Er zijn verschillende opties om uw boot te verzekeren. Zo kunt u uw boot bijvoorbeeld alleen WA, maar ook aanvullend verzekeren. De WA-bootverzekering vergoedt de kosten van de materi├½le schade en/of letselschade die u veroorzaakt bij anderen. Mocht u een aanvaring hebben met een andere boot, dan worden de kosten die u bij uw eigen boot veroorzaakt in dit geval niet vergoed. Hiervoor heeft u een aanvullende verzekering nodig. U betaalt een extra premie voor een aanvullende verzekering. De aanvullende verzekeringen verschillen per verzekeraar. Iedere verzekering heeft een eigen dekkingspolis waartegen u zich kunt verzekeren. Tevens is de hoogte van de vergoedingen per verzekering verschillend. Als u een keuze maakt uit één van onze verzekeringen, kunt u kiezen uit de volgende dekkingen. Let wel: iedere verzekering heeft zijn eigen voorwaarden.

WA-dekking

Hierbij worden de volgende kosten gedekt:

* Schade aan derden
* Opruiming en bergingskosten
* Bereddingskosten
* Bijboot (indien meeverzekerd)

WA met een Basis Casco-dekking

Hierbij worden de volgende kosten (inclusief de voorwaarden van een WA-dekking) gedekt:

* Brand, ontploffing, bliksem, storm
* Diefstal

WA met een Uitgebreid Casco-dekking

Hierbij worden de kosten (inclusief de kosten van WA met een Basis Casco-dekking) gedekt:

* Vandalisme
* Lekvaren
* Overspannen/ inductie
* Verduistering en joyvaren
* Vorst
* Eigen gebrek/ constructiefout
* 3 jaar aanschafwaardegarantie
* Geen aftrek nieuw voor oud

Voor nog meer zekerheid kunt u naast bovengenoemde opties uw verzekering ook uitbreiden met een aanvullende dekking. Zo biedt Delta Lloyd de volgende twee aanvullende dekkingen aan:

Rechtsbijstanddekking

Als u het verstandig acht kunt u uw bootverzekering uitbreiden met een rechtsbijstanddekking. Hiermee bent u verzekerd van een verhaalservice bij schade. De rechtsbijstanddekking ondersteunt u bovendien bij geschillen over bijvoorbeeld garantie of onderhoud. En mocht er sprake zijn van vervolging door een strafbaar feit dat te maken heeft met uw vaartuig, dan kunt u tevens rekenen op rechtsbijstand. De maximum vergoeding hiervoor bedraagt: € 25.000,-

Ongevallendekking

U kunt uw bootverzekering ook verder uitbreiden met een ongevallendekking. Dan bent u verzekerd in het geval er iemand door een ongeval op uw boot blijvend invalide is geworden of aan boord door een ongeval is komen te overlijden. De hoogte van de ongevallendekking is afhankelijk van de variant die u kiest.

Verzekering sloep of open zeilboot

Wilt u een sloep of open zeilboot verzekeren met Beperkt casco of Volledig casco? Dan bent u tijdens het vaarseizoen (van 1 maart tot 1 november) ook nog verzekerd tegen schade of verlies van:

* Regenkleding
* Eten en drinken
* Koelbox
* Thermoskan
* Bestek
* Servies

 

Contact & klantenservice

Wanneer u specifieke vragen heeft met betrekking tot uw huidige bootverzekering, of graag uw verzekering wilt oversluiten via Allewatersportverzekeringen.nl, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

>> Hoe bepaal ik de dagwaarde van mijn boot?

>> Hoe kan ik mijn boot in het buitenland verzekeren?

>> Wat zijn de kosten van een watersportverzekering?

>> Tegen welk bedrag is de inboedel verzekerd?

>> Wat zijn de beveiligingseisen om voor diefstal verzekerd te zijn?

>> Ben ik verplicht om voor mijn open (zeil)boot een verzekering af te sluiten?

>> Kan ik mijn boot verzekeren tegen schade en diefstal in de randstad?

>> Ben ik verzekerd wanneer ik mijn boot verhuur of uitleen?

>> Tegen welk bedrag is mijn bijboot meeverzekerd?

>> Varen in het buitenland: buitenland certificaat aanvragen?